Tuesday, 10 July 2018

MANSA MUSA - RAJA PALING KAYA DALAM SEJARAH

Image result for black panther
Dalam dunia fiksyen Marvel Universe, kita semya tahu T'Challa atau Black Panther bukan saja pemerintah Wakanda, sebuha negara fiksyen Afrika. tetapu baginda juga dikenali sebagai superhero paling kaya di dunia kerana sumber asli vibranium, meletakkannya setaraf dengan Tony Stark/Iron Man (Marvel) dan Bruce Wayne/Batman (DC). Tahukah anda ada satu versi sebenar Black Panther di luar sana iaitu Maharaja Musa I dari Empayar Mali atau Mansa Musa yang memerintah antara 1312 hingga 1332/1337 Masihi?

Mengikut adat masyarakat pada ketika itu, seorang maharaja perlu melantik seorang pemangku raja sekiranya baginda hendak menunaikan ibadat haji ke Baitullah atau mengadakan pelbagai ekspedisi yang memerlukannya pergi untuk satu tempoh masa tertentu. Sekiranya sang raja tidak pulang dari urusannya, maka pemangku raha itu akan dipilih untuk menaiki takhta. Dalam kes Mansa Musa, maharaja sebelumnya Abubakari Keita II memulakan usaha mencari penghujung Lautan Atlantik. Sebelum baginda keluar meninggalkan empayarnya, Musa I dilantikan sebagai pemangku raja. Tetapi selepas beberapa tahun, tiada lagi kedengaran berita berkenaan Maharaja Abubakari Keita II. Sebelum menaiki takhta pada tahun 1312, Musa I mengirim 2,000 kapal untuk mencari maharaja berkenaan. Selepas semua kapal tidak kembali dari pencarian, ramai sebulat suara bersetuju mengangkat Musa I sebagai Maharaja Mali yang baharu.
Image result for mansa musa
Semasa Mansa Musa mengambil-alih pemerintahan, kebanyakan negara Eropah masih lagi bergelut dengan masalah penyakit, kebuluran dan perang saudara sesama monarki di benua berkenaan. Tatkala itu, Empayar Mali berkembang luas kerana mempunyai sumber asli yang banyak seperti emas dan garam. Pada era baginda, Empayar Mali mempunyai keluasan 2,000km persegi dan menguasai sebahagian besar wilayah Afrika seperti Mauritania, Mali, Senegal, Gambia, Chad dan Burkina Faso. Dan dengan pertambahan wilayah ini, begitu juga wujud pertambahan kedudukan ekonomi rakyatnya.

Bagaimanapun, kemakmuran empayar ini tidak diketahui seluruh dunia ketika itu termasuk dunia Islam. Jika ada pun, ia hanyalah khabar yang bersifat khabar angin dan tidak diketahui sejauh mana kekayaan yang dimiliki Empayar Mali. Walaupun dikenali sebagai pemerintah yang adil, Mansa Musa juga merupakan seorang yang warak. Maka pada tahun 1324 Masihi, baginda memulakan perjalanan menunaikan haji di Makkah. Bagaimanapun, Musa tidak mengembara keseorangan kerana baginda diiringi rombongan mengandungi puluhan ribu tentera, hamba dan bentara dengan memakai kain sutera Parsi dan membawa tongkat² emas. Walaupun rekod berkenaan tidak dicatatkan tetapi dipercayai konvoi yang mengiringi baginda bergerak bersama kuda² dan unta² yang membawa emas yang banyak.
Image result for mansa musa
Kehadiran rombongan ini menarik perhatian sesiapa saja yang melihat dan ada satu peristiwa yang akan memberi impak besar kepada Mesir lebih dari satu dekad. Semasa berada di Mesir, Mansa Musa disambut oleh orang bawahan Sultan Mamluk, An-Nasir Muhammad yang merupakan pemerintak kesembilan dari dinasti berkenaan. Dalam pertemuan itu, utusan itu menjemput baginda bertemu Sultan An-Nasir tetapi ditolak Mansa Musa atas alasan baginda hanya singgah sebentar dalam perjalanan ke Baitullah. Bagaimanapun, selepas dipujuk berulang-kali, baginda bersetuju mengadakan pertemuan dengan Sultan Mamluk berkenaan. Apabila dua pemerintah ini bertemu, ia bermula dengan tegang apabila Musa enggan mencium kaki Sultan An-Nasir tetapi kembali tenang apabila baginda memberi salam hormat kepada pemerintah Mesir itu. Usai pertemuan, Sultan An-Nasir menawarkan penginapan sementara kepada Musa dan rombongannya dengan Maharaja Mali itu meninggalkan impak tersendiri di bumi Mesir.

Semasa baginda di Mesir, kemurahan hari Mansa Musa dan pembelian barang² asing menyebabkan jalan-jalan di Kaherah dipenuhi dengan emas; iaitu satu sumber yang amat dihargai tetapi pada masa yang sama punyai bekalan yang terhad. Tetapi kemurahan hati baginda itu telah menyebabkan harga emas jatuh dan mengakibatkan kemelesetan ekonomi Mesir selama 12 tahun. Kisah sama juga terjadi di tempat lain termasuk di Makkah dan Madinah. Untuk mengelakkan  harga emas daripada terus merosot, dalam perjalanan pulang ke Timbuktu, ibu negara Empayar Mali, Mansa Musa meminjam semua emas yang boleh dibawa dari semua peminjam wang di Mesir. Tindakan baginda bukan sahaja berjaya menstabilkan semula harga komoditi itu tetapi menempa satu lagi sejarah sebagai satu²nya individu yang dapat mengawal harga emas di Mediterranean secara langsung. Baginda tidak hanya meninggalkan emas dalam perjalanan pergi dan balik dari Baitullah. Mansa Musa turut mendirikan ratusan masjid, sesetengah daripadanya terus berfungsi sehingga ke hari ini di Dukurey, Bako dan Wanko.
Image result for the mosque of sankore
Gambar 1: Masjid Djinguereber berdasarkan lakaran Felix Dubois pada tahun 1896
Satu wilayah yang sentiasa menjadi tumpuan Mansa Musa ialah wilayah Gao. Wilayah ini yang kita kenali sebagai Mali hari ini menyaksikan Musa membina beberapa masjid sekembalinya baginda dari mengerjakan haji. Selain Gao, Timbuktu turut menjadi tumpuan di mana pelbagai infrastruktur seperti sekolah, universiti, masjid dan perpustakaan telah dibina.

Di sini juga terdirinya sebuah masjid yang diperbuat daripada kayu dan batu-bata lumpur iaitu Masjid Djinguereber. Masjid yang dibina 500 tahun lepas terus berfungsi sehingga ke hari ini dan menjadi sebahagian daripada empat madrasah yang membentuk Universiti Timbuktu. Salah satu daripada madrasah berkenaan iaitu Universiti Sankore atau Madrasah Sankore ditukar peranan sebagai universiti penuh semasa akhir pemerintahan Mansa Musa. Universiti berkenaan mempunyai koleksi buku terbesar di Afrika selepas Perpustakaan Agung Alexandria dengan mengandungi sejuta manuskrip dan mampu menempatkan 25,000 pelajar.
Image result for mansa musa abraham
Gambar 2: Imej Mansa Musa yang dilukis oleh Abraham Cresques dalam atlasnya
Kisah kekayaan dan pengaruh Mansa Musa terus tersebar walaupun selepas baginda mangkat antara 1332 atau 1337 Masihi. Pada akhir abad ke-14, ahli kartografi Sepanyol bernama Abraham Cresques melukis satu atlas sebagai panduan kepada jurupandu pada Zaman Pertengahan Eropah. Untuk menggambarkan kedudukan Timbuktu dan Empayar Mali, Cresques melukis imej Mansa Musa duduk di atas takhta sambil memegang cogan alam dan memakai mahkota diperbuat daripada emas. Pada tangan kanannya, baginda memegang seketul emas.

Kisah Mansa Musa ini dilihat menjadi inspirasi kepada kisah Black Panther dan berkenaan soal kekayaannya, ia sukar digambarkan. Bagi Profesor Madya Rudolph Ware dari Universiti Michigan, beliau berpandangan, "Bayangkan sebanyak emas yang kita boleh ambil dan miliki serta digandakan, itulah nilai sebenar kekayaan yang cuba digambarkan. Baginda merupakan orang paling kaya sesiapa yang pernah melihatnya." Sebagai penutup, lihat sendiri kedudukan kekayaan Mansa Musa selepas inflasi:-
Image result for mansa musa
1. Mansa Musa - USD400 bilion

2. Keluarga Rothschild - USD350 bilion

3. John D. Rockefeller - USD340 bilion

4. Muammar Gaddafi - USD200 bilion

5. Bill Gates - USD136 bilion

6. Carlos Slim - USD68 bilion

Tiada siapa yang kita kenali sebagai orang kaya yang menyaingi nilai sebenar harta yang dimiliki Mahara Mali itu.

RUJUKAN:

1. Morgan, Thad. (2018). History.com. This 14th-Century African Emperor Remains The Richest Person in History.

2. Sullivan, Kerry. (2016). Ancient-Origins. Mansa Musa: The Richest Man in History.




Monday, 25 June 2018

I LOVE PM - PENGALAMAN SAYA

Semasa bekerja di GLC, kami kerap didatangi oleh pegawai-pegawai dari Jabatan Perdana Menteri untuk menganjurkan majlis pembukaan rasmi projek baru oleh PM.

Pegawai inilah sebahagian dari 17,000 political appointees oleh Kerajaan BN.
Image result for 17 000 political appointees
Gambar Sekadar Hiasan
Walaupun pernah mengendalikan majlis sedemikian semasa bertugas didalam Kerajaan, saya agak terkejut kerana sangat berbeza seperti apa yang saya alami di GLC ini.

Tata kewangan Kerajaan sangat ketat dan semua pegawai kerajaan tertakluk kepada prosidur kewangan yang ditetapkan oleh MOF. Setiap peringkat pegawai mempunyai kuasa dan had kewangan yang diluluskan sehingga keperingkat Menteri Kewangan.
Image result for kementerian kewangan
Gambar Sekadar Hiasan
Kuasa Menteri Kewangan tiada hadnya dan ‘the buck stops here’. Perdana Menteri yang memegang jawatan Menteri Kewangan adalah orang yang paling berkuasa di Malaysia dari segi kelulusan kewangan dan boleh menganugerah kontrak kepada sesiapa tanpa had, mengikut ‘his whims and fancy’.

Itu sebab saya sangat bersetuju Perdana Menteri tidak memegang jawatan Menteri Kewangan.

Prosidur kewangan di GLC pula sangat berbeza dimana tampok kuasa kewangan hanya dipegang oleh MD atau CEO dan pegawai bawahan tidak mempunyai banyak kuasa berbanding pegawai dalam Kerajaan.

Walaupun GLC mempunyai team audit dalaman dan luaran, fungsi dan kuasa mereka sangat terhad berbanding kuasa Audit Negara didalam Kerajaan. Audit team di GLC melapur kepada Audit komiti yang terdiri dari ahli BOD. Ramai ahli BOD pula adalah dari lantikan politik mewakili parti BN dan Umno.

Dengan kelonggaran ini, ahli politik umno sangat gemar memperalatkan GLC sebagai ‘gold mine’ mereka.

Semasa pembukaan rasmi sebuah projek masjid di Klang saya saksikan sendiri bagaimana macai dan PR team PM memperalatkan GLC untuk memperkenalkan konsep ‘I love PM’ kepada orang ramai.
Image result for i love PM
Gambar Sekadar Hiasan
Seminggu sebelum program dijalankan, PR team PM sudah mula menjalankan tugas dengan merancang setiap program secara terperinci.

Memandangkan warga GLC dan penduduk tempatan masih tidak mencukupi untuk meramaikan majlis, team PM mengimpot ahli ahli BN/umno dari bahagian berdekatan untuk hadir bersama dimana GLC dipaksa menaja kos pengangkutan. Untuk membawa beribu penyokong umno dari bahagian berdekatan bukannya murah.

Team PR Najib membawa semua khemah tertutup berhawa dingin, kerusi meja, pentas, genset, peralatan PA dan sajian catering untuk 5000 orang. Ini yang dinamakan ‘gravy train’ kerana ramai macai yang menyediakan nya dengan bayaran kos yang tinggi. Akhirnya semua kos akan dibilkan kepada GLC.
Image result for i love PM
Gambar Sekadar Hiasan
Orang ramai diarahkan datang beberapa jam sebelum kedatangan PM dan team PR mengajak warga GLC memegang placard ‘I Love PM’ dan mengajar melambaikan nya dilaluan PM nanti.

Pada masa itu saya rasa seperti kebudak-budakan kerana perkara sama dilakukan semasa saya dizaman persekolahan rendah, diajar menjerit ‘Daulat Tuanku’ ditepi jalan hadapan sekolah setiap kali Almarhum Sultan Ismail, Sultan Johor menziarahi Muar pada tahun 70’an dahulu, come rain or shine.

Senior staffs dan ahli Board of Director pula diajar menyanyi jingle ‘I Love PM’ diatas pentas bersama Najib pada akhir majlis nanti.

Apabila PM muncul maka berialah semua yang hadir melambai placard dan menjerit ‘I Love PM’. Saya lihat muka Najib sangatlah riang gembira memerhatikan telatah rakyat yang sangat sayangkan PM mereka.

Setelah selesai semua upacara pecah tanah dan ucapan wajib, maka semua senior staffs dan ahli BOD naik keatas pentas menyanyi lagu patriotik dan jingle ‘I Love PM’ bersama penyanyi undangan mengerumuni Najib, sambil yang lain menikmati makanan catering yang sangat enak seperti sajian di hotel 5 bintang.
Image result for i love PM
Gambar Sekadar Hiasan
Begitulah bagaimana PM dijulang dan disanjung tinggi seperti sebuah sketsa yang telah di choreograph dan skrip ditulis oleh PR team Najib.

Kemana Najib pergi, PR team beliaulah yang menentukan lakunan yang akan dilakukan oleh penyokong umno dan rakyat jelata.

Lama kelamaan Najib menjadi ‘out of touch’ dengan kehidupan rakyat marhaen dan ‘detach from reality’ sehinggakan beliau berasa disayangi oleh rakyat walaupun ianya plastik sahaja.

Najib ibarat seorang hero yang hidup didalam satu lakunan drama dengan macai disekeliling sebagai pelakun tambahan, director, propman dan cameraman.

Beliau dikelilingi orang yang mendapat dedak dari ‘gravy train’ dan tidak memahami kesusahan rakyat kerana saluran info beliau hanya dari pembodek sahaja.
Image result for i love PM
Gambar Sekadar Hiasan
Selesai upacara pecah tanah projek, GLC terpaksa menanggung bil berjuta ringgit yang perlu dibayar kepada kontraktor ‘gravy train’ untuk upacara selama 2 jam itu.

Jauh disanubari saya terfikir apakah tujuan dan maksudnya istilah memuja ‘I Love PM’ ini?

Bukankah lebih baik konsep ‘I Love Malaysia’ sebagai slogan perpaduan rakyat berbilang kaum?

Begitu juga idea Satu Malaysia ini yang sebenarnya diadaptasikan dari konsep Yahudi iaitu One Israel. Konsep atau slogan Yahudi ini dimulakan oleh Israel pada tahun 1999 oleh Ehud Barak Perdana Menteri Israel.

Wahai pemimpin, jadilah seperti Khalifah Umar bin Al Khattab yang suka meronda diwaktu malam untuk mendengar sendiri rintihan rakyat, bukan mendapat feedback dari pembesar dan pembodek sahaja.

Semoga Kerajaan PH mengambil iktibar dari kejatuhan Najib dan Parti Sarkis ini.
Image may contain: 18 people, people smiling

Catatan oleh:
Ir. Haji Zainuddin Haji Omar


Thursday, 21 June 2018

SELAMAT TINGGAL AIDILFITRI

SINOPSIS SELAMAT TINGGAL AIDILFITRI 
Kisah pengorbanan seorang abang yang dibuang keluarganya masih berusaha demi adik-adiknya. Adi seorang abang berpewatakan lembut berkorban membesarkan adik-adiknya Adam dan Dhia sehingga mereka melanjutkan pelajaran ke universiti dan berkerjaya. Mereka saling menyayangi sehingga satu hari Adam dan Dhia memperkenalkan bakal pasangan masing-masing.

Yup, begitulah sinopsis yang aku baca sebelum menonton telemovie ini. Rasa tertarik sangat nak menonton sbb aku memang dewasa dengan kisah² bertemakan 'agama','raya' dan 'aidilfitri' yang dizahirkan oleh Sutradara Rashid Sibir sebelum ini seperti Tanah Kubur, Pondok Buruk 1 & 2, Takbir Suci 1, 2 & 3, Ketupat Daun Kering, Quran Buruk dan banyak lagi... Keterujaan aku berdasarkan kisah² yang dipaparkan sebelum ini sangat memberi pengajaran. Jadi tanpa berlengah, aku pun 'download' ler citer ni kat Astro on Demand...

PEMBAWANGAN (ULASAN/KOMEN)

Tapi sebelum aku nak membawang pasal telemovie ni, ingin aku jelaskan yang aku bukanlah seorang pembikin drama atau filem...bukan juga student dalam bidang perfileman...jadi bawangan aku bukanlah dalam term teknikal atau artistik yang memerlukan seseorang yang berpengalaman dalam produksi drama atau filem... Bawangan aku, berdasarkan pandangan aku sebagai seorang penonton, peminat karya arahan Sutradara Rashid Sibir dan sebagai seseorang yang rapat dengan kehidupan dan suasana kampung yang marhaen.

Anyway...aku akan mulakan bawangan aku dengan pemeran watak dulu ea...
Image result for norlia ghani sebagai ibu
Norlia Ghani - memegang watak sebagai IBU (nama kalau tak siLap 'Mun'), ibu kepada 3 orang anak... Seorang lelaki, seorang perempuan dan seorang lagi 'confused'; 😕😛😅
Johari Said - sebagai Abg Adi - seorang lelaki lembut (kata mudahnya seorang pondan/ponen) yang sangat bertanggungjawab malah sering berkorban demi adik²...berbadan gemuk dan berkulit gelap...dan pakai wig...haha
Image result for zahiril adzim
Zahiril Adzim - sebagai Adam...anak kedua dalam keluarga ni...nampak penyayang namun kurang cerdik memperlihatkan kasih sayang dia tu, selfish dan fisherman...hahaha...


Image result for sharifah amani
Sharifah Amani - memegang watak sebagai Dhia, adik bongsu Adi dan Adam...berwajah mulus...cantik...agak naif dan lurus...penyayang...tp senang terpengaruh dan tak tetap pendirian...
Image result for ruminah sidek
Ruminah Sidek/Mak Mah - memegang watak sebagai Mak Esah (bukan Mak Esah si ratu mandrem ea...haha), kawan kepada Mak Mun (ibu tiga beradik ni tadi)...seorang yang prihatin, keibuan dan sahabat yang baik.

Ada dua lagi watak, tapi aku tak kenal siapa pelakonnya... Watak ANITA (kekasih kepada Adam) dan watak ANUAR (kekasih kepada Dhia)...
Permulaan kisah dalam telemovie ni macam biasa...kebahagiaan dalam sebuah keluarga...dapat dirasakan kasih sayang dalam diri Mak Mun, Adi, Adam dan Dhia... Namun kadang², apabila ia terlalu difokuskan...kemesraan dan kasih sayang tu nampak 'plastik'...tonjolkan sikit² udah ler kan...hurmmm...mungkin sbb watak Adi yang agak kaku dan mendatar tu penyebabnya ...
Pertengahan cerita, Adam dan Dhia masing² sibuk nak bawa pasangan depa ke rumah untuk dikenalkan kepada Mak Mun dan Adi... Sampailah satu ketika, Adam dan Dhia memperkenalkan mereka...and pada ketika itulah Anita (awek Adam) dan Anuar (pakwe Dhia) berkenalan dengan Mak Mun dan Adi... Disinilah konflik bermula apabila Anita dan Anuar tak selesa dengan Adi yang huduh, gemuk, hitam dan ponen... Malah, kedua² mereka ni risau pasal 'keturunan' Adam dan Dhia disebabkan ada abang seorang pondan... 
Adam dan Dhia telah diberi pilihan oleh pasangan masing² iaitu Anita dan Adam...sama ada memilih Adi atau mereka... haha... boleh plak camtu ea...dah tentu² la si Adi tu abang depa...boleh plak hangpa nak suh buat pilihan... 

Hurm...si Adam dan Dhia plak terpaksa ler ikut apa kata Anita and Anuar... Mereka meminta Adi untuk menghilangkan diri seketika sewaktu keluarga Anita dan Anuar datang merisik (mcm tu ler lebih kurang)... Permintaannya mudah je...'hilangkan diri seketika'...masa keluarga orang tu datang, Adi p la kedai ngeteh sekejap...p tengok wayang ka apa yang patut...asalkan tiada di rumah ketika itu... Pastu, lepaih depa sume balik...boleh la Adi balik... TETAPI...si Adi ni plak sewaktu dalam kandungan (mungkin) Mak Mun aktif berdrama...maka Adi pn berdrama lah...nak keluar dari umah kononnya...sbb adik² tak sayang dan perlukan dia lagi... 
Apekeheynya ko Yeop...? Tak faham ke permintaan adik² tu...? Bengong ke apa..? Hek eleh... Yang Mak Mun pun sama...cuba la jelaskan pada Adi tu...adik² minta keluar sekejap je...bukan berambus...bkn sbb adik² tak terima abg depa 'ponen' tapi keluarga pasangan depa tu yang geli-geleman dgn ponen ni... Ini tidak...Mak Mun pun turut berdrama...hadoi...x faham ke... Benda senang jadi susah...

Kat sinilah kisah 'drama' yang tak patut berlaku telah terjadi... Si Adi keluar dari umah dan tinggal entah kt mana... Mak Mun plak kemurungan tahap gaban sbb rindukan Adi... 
Adam bertegas dengan tindakan dia meminta Adi keluar sekejap...bukannya nak tengok drama si Adi... Macam biasalah...waktu tengah bercinta, mata hati biasanya jadi buta...hahaha...

Dah 3/4 cerita...keluarga Anita datang ke umah...tengah dok bersembang...tiba² Mak Mun jatuh pengsan...kalut la sekejap...dan waktu tu...Adi tengah mengendap juga sebab rindukan Mak Mun... 
Once Mak Mun pengsan tu...Adi pun apa lagi...terus menyerbu ke dalam rumah untuk menyelamatkan Mak Mun...(waktu menyerbu ke dalam umah, bergegar jugaklah umah tu...maklumlah kembar badak air berlari...hihi) Masa ni lah keluarga Anita terperanjat apabila mendapati Adi (si ponen saiz peti ais 2 pintu ni) merupakan abang kandung Adam dan Dhia... 

Logik akalnya...
1. Boleh pulak waktu kalut Mak Mun pengsan sebab kurang vitamin ni mak ayah Anita mempersoalkan siapa Adi...dan Adam plak sibuk nak halau Adi sedangkan waktu tu Adi tengah meriba Mak Mun... Hek eleh...x logik la bro...settle kan lah hal Mak Mun yang baru sedar daripada pengsan tu, pastu korang nak bergasak...bergasaklah...hadoi...

 
2. Anita ni anak orang kaya...muka confirm² dah kena cucuk botox...tapi mak ayah plak muka macam takde kena-mengena dengan Anita...muka mak macam baru keluar gua...ayah plak macam bomoh pembela saka...hek eleh...sekurang-kurangnya carilah yang lebih sepadan dengan Anita Botox tuk jadi mak ayah dia... (mungkin muka ASLI Anita pun macam depa la kot...tapi sebab dah cucuk  tang sana cucuk tang sini...botox tang sana...inject tang sini...so berubahla iras wajah Anita tu kan...hahaha)




3. Yang lagi kelakar...Anita dan keluarganya serta semua dalam insiden ni risau pasal keturunan...kononnya mereka akan dapat anak macam si Adi ponen ni... Yang korang beria² halau Adi keluar tu dah nape..? Bangang sangat ke sampai tak leh fikir, even korang halau atau bunuh Adi tu pn...Adam dan Dhia adalah keturunan yang sama... Hak tuih betullah...Korang ingat once dah halau or bunuh, terputuslah nasab keturunan tu...???
4. Waktu si Adam dan Mak Mun berkonfrontasi tentang si Adi...(lepaih Mak Mun sedar daripada pengsan ler...takkan waktu tengah pengsan...) Mak Mun membela si Adi...beria² nih menyebut tentang pengorbanan dan kasih sayang Adi pada adik²nya... Boleh pulak mak ayah Anita yang muka celaka mcm baru keluar gua puaka ni...buat 'memek muka'...alah...buat muka sinis dan sombong tu... Ko dah la datang umah orang, pastu ko plak buat muka sombong macam orang tengah mengemis kat ko plak ea... Sibuk plak ko nak sama menghalau si Adi... Tak masuk akal lah bro... Lain kali, bila datang umah orang...jaga perangai tu...tak suka...diamkan diri, simpan mana yang tak puas hati and pastu balik...Ko tak suka adik-beradik orang pun, apekehey nye ko plak nak menghalau orang...?? Alahai...paling mudah rasanya...once korang found out yang Adi tu abg si Adam dan Dhia, tarik tangan Anita Botox tu and terus balik...ni korang plak sibuk nak menghalau...lawak la part ni... Kaya tapi bodoh... Kt sini yang tak masuk akal...


5. Aku terfikir kat pale hotak, nape waktu ni tak de sorang pun yang bersuara ... "kalau Anita dan Anuar mahukan korang...depa kena terima seluruh ahLi keluarga korang...kat situlah dapat dilihat keihkhlasan depa mencintai korang" mungkin ada la yg bercakap macam tu...tp mungkin sekali lalu dan kurang penegasan...aku rasa...kalau ada yang bersuara macam tu dengan penegasan yang mampan...serba-sedikit akan beri kesedaran pada Adam dan Dhia...hurmmm

Habis part tu...apabila perbalahan ini semakin berpanjangan, masing² tak mahu mengalah...Adam dengan cinta hatinya...Dhia plak 50-50, mana² pun dia ok... Si Adi dengan drama dia...Mak Mun plak dengan kemurungan dia...Hadirlah Mak Esah ni nak membantu... Makanya si Adi ni dok la tinggal dengan Mak Esah...(yang rasanya sebelah umah Mak Mun je) hahaha... 
Oh lupa nk share...si Adi ada penyakit semput (athsma)..tahap apa tak pulak dapat dipastikan... in the same time...kaki Adi mengalami kecederaan (luka di tapak kaki yang berulat²) untuk memberikan kesan 'dramatik' dalam citer ni...hurmmm...the typical idea...
Anyway...hampir ke penghujung cerita...Perbalahan masih tidak selesai, Mak Mun ambil keputusan tinggal bersama Mak Esah (sementara je...dalam 2-3 hari) sebab Adi juga ada bersama... 
 
Atas nasihat dan teguran Mak Esah, Dhia meminta Adam memujuk Adi dan Mak Mun untuk balik...maklumlah selang sehari je lagi nak Raya... Adam ni plak berdegil dan ini membuatkan Dhia rasa sangat bersalah... Tapi Dhia tetap tak buat sebarang keputusan melainkan menyebelahi tindakan Adam tu... Naif sangat kan si Dhia ni...tapi dia comel...hehehe

MALAM RAYA tu di rumah Mak Esah, Mak Mun dan Adi bertakbir bersama² dan sebab nak bagi dramatik...Mak Mun meninggal dunia... Masa ni aku rasa nak menjerit je sbb tak puas hati...time ending je...MATI...time ending je...MATI...time MATI je...ending...hek eleh... Esoknya...Adam (yang macam tersedar tentang kesilapannya) mengajak Dhia ke umah Mak Esah untuk minta maaf kt Mak Mun dan Adi... Agak²nya korang leh jangka kan...?


Macam biasa...dua beradik ni sampai ke umah Mak Esah...tengok ramai jiran ada...berlari naik ke rumah...dan mendapati Mak Mun telah siap dikapankan... 


Sedih tak? Sedih tak? Macam kampit...sedih mendenyer... Malam Mak Mun meninggal dunia tu, takde sape ke yang boleh bgtau kat Adam dan Dhia??? Takde ke orang kampung yang boleh sampaikan??? Sedangkan sebelum ni Mak Esah boleh je datang ke umah depa untuk menegur dan menasihatkan Adam dan Dhia..!! Paling hanat pun...depa ni takde mobile phone ke...?? Takleh call? Text? Alamak ai...logik ler sikit...Rasanya sekalipun Mak Esah duk Kangar and Mak Mun duk Mersing...boleh je berita kematian tu diperoleh pada malam yang sama kan...??????


Sambung balik... Beria²Lah menangis si Dhia ni...Adam pun samalah...but then depa bangun dari jenazah Mak Mun, lalu pergi berjumpa Adi untuk meminta maaf... Hurmmm...rasanya Adam dan Dhia punya kesedihan waktu minta maaf dengan Adi ni lebih hebat waktu meratapi jenazah Mak Mun... Hadoi...padahal jenazah mak korang masih ada kat situ...boleh plak korang bersedu-sedan kat sudut lain...

Aku rasa...tuan pengarah kita Sutradara Rashid Sibir ni kena ubah skrip dan gaya drama/telemovie beliau ni...minta sangat...tolonglah lari dari ending yang cliche ni...KEMATIAN...takkan lah nak bagi pengajaran tu hanya dengan KEMATIAN...boleh x tuan pengarah wat citer ni Happy Ending...letih nak tengok sampai part last je...mesti ada yg mati... Hek eLeh... HiLang mood... SesekaLi wat la happy ending! 

Gambarkan babak Adam dan Dhia berjumpa pasangan depa tu...bagi kata dua kat Anita dan Anuar...sama ada nak terima depa atau tidak...Kalau nak...kenalah terima Mak Mun dan Adi sekali...kalau tak nak...putuslah hubungan... Beri gambaran yang Adam dan Dhia ni begitu menghargai hubungan kekeluargaan...

Lepas tu gambarkan Adam dan Dhia pergi ke rumah Mak Esah pada malam raya tu...mohon ampun dan maaf pada Mak Mun dan Adi...pastu bawa mereka balik ke rumah...ajaklah Mak Esah sekali... Gambarkanlah Mak Mun, Mak Esah, Adi, Adam and Dhia berkumpul pada malam raya...raya sesama....terapkan unsur kemaafan dan saling menerima... Konsep atau tema "air dicincang takkan putus" diangkat sebagai fokus utama...Mak, ayah dan adik-beradik takkan dapat dicari ganti...tetapi kalau hilang/mati isteri atau kekasih...lambat-laun akan ada pengganti (jgn nak temberang kata takde ea...)

Nk bg pengajaran tak semestinya dgn KEMATIAN...Nk bg pengajaran tak semestinya dgn KEMATIAN...Nk bg pengajaran tak semestinya dgn KEMATIAN...(3X AKU ULANG) ...banyak je senario lain yang boleh dibuat panduan... Hurm...harap pada masa akan datang, tuan sutradara larilah daripada tema KEMATIAN ni...dah terbiasa sangat... 

Begitulah serba-sedikit bawangan aku tentang telemovie ni... ENDING nya cukup menghampakan...aku rasa Zahiril Adzim dan Sharifah Amani pun tak selesa dengan ENDING citer ni... Anyway..tahniah jugaklah sbb ni cerita drama/telemovie/filem MELAYU pertama yang aku tonton setelah sekian lamanya berhenti layannnn drama/telemovie/filem MELAYU dalam lebih kurang 3-4 tahun...

Sekian!


















Wednesday, 20 June 2018

UMNO, JHO LOW DAN KHAIRY JAMALUDDIN

Saya geleng kepala gelak melihat gelagat UMNO dalam keadaan ia sedang tenggelam punca dan cuba mencari arah tujunya sekarang. Tak ubah seperti lipas yang baru kena spray dengan Shelltox saja.
Image result for adnan yaakob tun seperti bapa
YB Dato' Sri Diraja Haji Adnan Haji Yaakob
Siapa boleh terfikir yang Adnan Yaakob (bekas samseng taik kucing Pahang itu) boleh berkata baru-baru ini bahawa Tun Dr. Mahathir (TDM) adalah bagaikan seorang ayah kepadanya. Kemudian Zahid Hamidi (seorang makhluk yang paling tak tahu malu sekali dalam dunia) melawat TDM di pejabatnya entah untuk tujuan apalah agaknya.
Image result for khairy jamaluddin polo
YB Khairy Jamaluddin
Seterusnya, Khairy Jamaluddin pula keluarkan kenyataan bahawa kerajaan PH lebih baik dari BN sebab murah hati beri peruntukkan kewangan kepada ahli parlimen pembangkang kerana BN tidak pernah buat begini kepada pihak pembangkang sebelum ini. Dan yang mutakhir sekali ialah berita mengenai parti PBB yang sekian lama menjadi tunggak dan fixed deposit BN di Sarawak tiba² umumkan mahu keluar dari BN untuk sertai PH.
Image result for zahid hamidi
YB Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi
Zahid Hamidi diberitakan amat gabra dengan perkembangan ini dan cuba memujuk Abang Johari supaya jangan bertindak demikian kerana UMNO-BN akan hancur kalau PBB keluar dari BN. Abang Jo pula menjawab kalau dia tidak bertindak begini, parti PBB pulak yang akan hancur pada pilihanraya negeri tahun 2021 nanti.
Image result for ketua menteri sarawak
YAB Datuk Patinggi Abang Haji Abdul Rahman Zohari @ Johari Tun Abang Haji Openg 

Inilah drama² komedi yang sedang ditayangkan di depan mata rakyat Malaysia sekarang.

Ehh sekejap.. saya nyaris terlupa. Si Tengku palsu yang bernama Adnan Mansor pun sudah terdiam sekarang. Lebih² lagi selepas SPRM serbu DBKL dan rampas fail² urusan jual beli 64 lot tanah di merata-rata lokasi di KL sepanjang tempoh si-Tengku palsu ini jadi Menteri Wilayah Persekutuan yang nilai jualannya mencecah sehingga RM 4.2 billion.
Image result for tengku adnan
YB Datuk Seri Utama Tengku Adnan Tengku Mansor
Confirm mamat ni akan kena rebus hidup² tak lama lagi. Padan muka dia. Inilah satu²nya makhluk yang memang patut dihumban saja ke dalam jel sampai kiamat. Amat korup, kurang ajar dan angkuh.

Ini belum masuk cerita pasal Nazri Aziz, Shahrizat Jalil, Salleh Keruak, Azalina Othman, Isa Samad, Tajuddin Abd. Rahman dan yang lain² lagi. Kalau nak bercerita tentang betapa panik dan gelisahnya semua pembesar² UMNO ini sekarang, memang hikayat ini takkan habis 7 hari 7 malam. Masing² ada kes mereka sendiri.

Tapi tajuk cerita hari ini ialah tentang UMNO, Jho Low dan KJ. Jadi, kita tinggalkanlah dulu kisah² tentang otai² malang UMNO itu semua buat masa ini.

Saya mahu menyoal apa kredibiliti yang ada pada UMNO sekarang kalau kita lihat sikap dan pendirian mereka terhadap Jho Low berkaitan penglibatannya dalam skandal 1MDB. Macam mana UMNO ingin terus jadi pejuang bangsa dan negara, dan juga berangan untuk jadi pembangkang kerajaan yang dihormati kalau sikap dan pendirian mereka terhadap Jho Low ini sudah kecundang sejak dari awal² lagi?

Bagaimana mereka boleh buat tak kesah saja dengan budak Cina seekor ini yang telah kencing atas kepala orang Melayu dan buat negara kita jadi huru hara? Adakah sikap dayus begini yang nak diharapkan untuk membela nasib orang Melayu?

Berbillion-billion duit kita budak Cina buntal ini sapu dan joli di seluruh dunia, tapi tidak ada seekor pun pemimpin UMNO yang berani buka mulut mendesak Najib dan polis bawak budak Cina ni balik ke Malaysia untuk disiasat. Padahal segala bukti sudah cukup dihadapkan kepada kita oleh Department of Justice (DoJ) Amerika Syarikat, dan juga dari keputusan² mahkamah di Singapura dan di Switzerland berkaitan skandal ini.
Image result for RAIS YATIM
Tan Sri Dato' Seri Utama Dr. Rais Yatim
Bahkan pada masa kapal mewah dia dirampas oleh polis Indonesia dan FBI di perairan Bali, si Nazri gila tu siap pertahankan Jho Low lagi sampai mendidih otak Rais Yatim kena sound oleh Nazri apabila Rais Yatim buka mulut pasal budak Cina ini.

Lepas tu Nazri cari pasal lagi dengan Rafidah Aziz dalam hal yang sama. Salleh Keruak pun 2 x 5 main tag-team dengan Nazri dalam hal ini. Menteri² lain buat bodoh saja macam ikan sepat seolah-olahnya takda apa² yang berlaku.
Image result for rafidah aziz
Tan Sri Rafidah Aziz
Dalam keadaan UMNO sungguh² membela Jho Low macam orang mabuk, diorang tak habis² hentam DAP tiap² hari kata kalau DAP berkuasa, nasib Melayu akan hancur.

Apa punya bodoh diorang ni? Budak Cina seekor itu yang terang² tengah pijak kepala Melayu dan lingkupkan negara kita, diorang sikit pun tak kata apa². Tiba² DAP pulak yang diorang jadikan sebagai punching bag.

Sekarang DAP dah menang PRU bersama PH, ada kamu tengok orang Melayu mati atau makin sesak hidup? Ada Lim Kit Siang ditabalkan jadi PM Malaysia dan paksa kita semua jadi komunis?

Di mana kredibiliti UMNO sekarang? Tak malukah berkokok macam ayam yang ekornya terpalit dengan taik tapi tak sedar diri nak bagi tahu seluruh dunia kononnya merekalah pejuang hak, nasib dan maruah bangsa Melayu. Realitinya ialah mereka adalah pengkhianat bangsa kerana bersubahat dengan Najib membiarkan Jho Low curi duit kita berpuluh puluh billion. Maruah diri sendiri pun sudah terpalit di ekor ayam, tiba² ada hati nak bela maruah bangsa pulak.
Image result for jho low
Jho Low dan Bekas PM Malaysia
Tolong cakap serious sikitlah wahai UMNO.. Janganlah nak buat lawak bodoh saja selalu. Cuba tolong bagi tahu apa dasar perjuangan UMNO sejak kalah PRU kepada seluruh rakyat Malaysia supaya kita semua boleh faham dengan jelas.

Kalau dengan Jho Low seekor itu pun UMNO boleh tumpas, apa kredibiliti yang ada pada UMNO untuk dijadikan sebagai sandaran? Takkan ada masih ramai lagi orang Melayu di luar sana masih sengal hendak terus sokong UMNO dalam keadaan yang dayus macam ini?

Yang betulnya ialah UMNO telah benar² mengkhianati orang Melayu. Ini serius punya cakap. Segala usaha baik yang dilakukan oleh UMNO di bawah pimpinan semua Perdana Menteri sebelum Najib jadi Perdana Menteri Malaysia ke-6 pada Julai 2009 dulu, telah dimusnahkan oleh semua menteri² UMNO dan ketua² bahagian parti ini di zaman Najib, termasuklah juga semua cacing² kerawit yang menyokong pemimpin² parti mereka di seluruh negara.

Bingung saya lihat dan fikir kenapa tidak ada satu suara pun yang terbit dari mulut mereka mendesak Najib supaya bertindak terhadap Jho Low.

Cuba tengok saja kelakuan Pemuda UMNO, terutamanya naib ketuanya yang nama Khairul Azwan Harun. Mamat ini adalah dari kalangan kaki bodek Najib yang terunggul. Dia bersama ahli² pergerakan Pemuda lain tak ubah seperti orang estet yang mabuk todi. Melalak tak kena tempat macam samseng filem Tamil. Tapi dengan kes Jho Low, semuanya diam macam batu dan papan yang hanya layak digunakan untuk buat jamban kampung yang tak pakai flush.

Wanita dan Puteri UMNO pun sama. Entah kaliber apa yang diorang nampak ada pada makcik yang bela lembu dalam kondo mewah tu pun saya tak tahu. Bila makcik tu sinsing lengan dia ajak gusti dengan pembangkang yang menyoal salah laku Najib, makcik² lain pun sama² sinsing lengan dan menjerit-jerit sampai berpeluh ketiak macam pompuan kena histeria di asrama. Tapi dalam bab Jho Low, haram sepatah pun semua makcik² ni tak keluar suara.

Ini semua adalah kisah benar untuk Melayu yang ada otak ambil pengajaran. Bangang sangat kalau masih nak sokong dan hidupkan biawak nazak yang bernama UMNO ni. Atas alasan apa lagi yang mereka nak jadikan sebagai dasar dan tema perjuangan parti pun saya tak tahu. Entah² mereka tetap sokong UMNO hanya semata-mata kerana kepercayaan khurafat yang sudah sebati dalam diri bahawa UMNO ialah berhala keramat yang wajib disembah walau dalam keadaan apa sekalipun sampai ke hari kiamat.

Mereka masih tidak sedar bahawa seterer-terer berhala ini memerintah selama 61 tahun, akhirnya tersungkur juga disebabkan dosa dan kesalahan sendiri kerana kemaruk makan rasuah, kuat curi duit rakyat dan tak reti malu mengkhianati amanah dan kepercayaan orang Melayu serta rakyat.

Insaf dan kesallah wahai UMNO sekalian dengan kesalahan dan dosa kamu semua selama ini. Bertaubatlah dengan sebenar-benar taubat. Akuilah kesilapan dan bagi tahu kepada rakyat bahawa kamu rasa kesal dan bersalah kerana telah menyokong kemungkaran Najib Razak secara membabi buta sebelum ini.

Selagi kamu tidak buat begini, selagi itulah kamu semua adalah orang yang paling bangsat sekali di Malaysia. Kenapa kamu masih tetap degil tidak mahu mengaku bersalah walaupun kamu tahu kamu bersalah?

Bagaimana hendak maju ke depan dan jadi pembangkang yang dihormati kalau benda paling basic macam ini pun kamu masih tak lepas lagi? Saya nasihatkan supaya jangan bawa sifat Iblis ini sampai masuk kubur. Menyesal tak sudah nanti.

Raya pun dah tak lama lagi. Lakukanlah perubahaan ini sekarang. Insyaa Allah kalau kamu berani mengakui kesalahan secara ikhlas, berlepas diri dari penyamun gila yang nama Najib Razak itu, dan mohon maaf kepada rakyat secara terbuka, saya percaya ramai dari kalangan rakyat akan maafkan kamu dan sanggup beri UMNO peluang kerana kredibiliti kamu akan beransur-ansur pulih selepas kamu ambil langkah pertama yang paling penting ini. Tetapi jika kamu masih degil, maka tangggunglah nasib kamu jika mati dengan sifat Iblis ini.

Saya ingin sarankan Khairy Jamaluddin supaya jadi orang pertama ambil langkah ini dan terus bertanding sebagai Presiden UMNO. Jangan buang karan dan masa nak bertanding jadi Naib Presiden. Kalau UMNO dapat Presiden yang biul, takkan selesai masalah parti ini sampai bila². Rakyat takkan angkat sebelah mata pun nak layan kamu semua nanti.

Kamu adalah seorang yang cerdik di dalam kumpulan yang salah wahai KJ. Kamu punyai bakat dan kebolehan untuk menyumbang kepada pembangunan dan pembentukan negara Malaysia yg cemerlang. Tun Dr. Mahathir pun berpendapat begini. Saya percaya beliau beri pendapat yang jujur mengenai kamu.

Negara perlukan barisan pembangkang yang berkualiti dan profesional dalam parlimen untuk pastikan supaya PH tidak besar kepala dan sentiasa dapat berkhidmat kepada rakyat dalam prestasi terbaik. Dan semesti kamu yang paling berkaliber menjadi pemimpin pembangkang yang dapat menyumbang dengan berkesan ke arah pembentukan Malaysia Baru yang cemerlang. Give PH a quality fight in the Parliament!

Persetankan Zahid dan pemimpin² lain yang tidak bermaruah dan juga tidak tahu malu itu semua. Mereka langsung tiada kredibiliti untuk pulihkan UMNO. Semakin menyampah orang dengan UMNO kalau ada dari kalangan mereka yang jadi Presiden UMNO nanti.

Akui sahajalah kesilapan kamu menyokong Najib sebelum ini dan nyatakan kekesalan kamu secara ikhlas. Kemudian bertandinglah untuk jawatan Presiden parti atas dasar prinsip serta idealisma yang tulin, dan bukannya atas dasar politik. Jangan play safe lagi.

Jika ahli-ahli UMNO serious inginkan perubahan, mereka akan sokong dan pilih kamu sebagai Presiden parti. Tetapi jika mereka tidak mahu berubah, maka biarlah mereka menolak kamu.

Jika mereka tolak kamu, tinggalkan saja UMNO dan ahli²nya. Tidak berbaloi untuk bersama orang² yang terlalu obses dengan berhala mereka dan masih buta kepada kebenaran. They don't deserve you.

Jadi wakil rakyat bebas di Parlimen saja dah cukup. Sekurang-kurangnya rakyat akan melihat kamu sebagai pemimpin yang berprinsip dan relevan dalam konteks negara yang sedang bangga bergerak maju ke hadapan dengan sumbangan usaha yang berkesan dari wakil² rakyat yang berkualiti.

Ayuh KJ!! Mari sama² bina Malaysia Baharu yang cemerlang. Bertandinglah untuk jawatan Presiden UMNO dan lakukan perubahan yang radikal kepada parti ini selari dengan kehendak rakyat sebelum ia pupus seperti dinosaur.

-08 Mei 2018-