Thursday, 24 May 2018

PENDEDAHAN EKSKLUSIF: 1MDB, NAJIB, DAN JHO LOW DALAM PERANGKAP HUTANG CHINA

Negara dalam bahaya.
Image may contain: one or more people and text
Image may contain: 1 person, smiling, glasses
1. Tergamam seluruh rakyat Malaysia apabila ringkasan laporan audit 1MDB didedahkan oleh Ketua Audit Negara susulan arahan kerajaan Pakatan yang baharu. Siapa yang tidak terkejut dengan angka-angka hutang yang tertera. Lebih parah, kebanyakan laporan audit berkenaan menyamai tuduhan Jabatan Peguam Negara Amerika (DoJ) sejak 2016 dan 2017 lagi.

2. Tidak menghairankan, seluruh negara kini mengecam mantan Perdana Menteri Najib Razak dan menyokong sepenuhnya siasatan menyeluruh yang diambil pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang segera menggeledah kesemua premis kediaman beliau.

3. Namun demikian, dalam menilai kes 1MDB ini rakyat Malaysia perlu mengetahui bahawa Najib Razak sebenarnya seorang ‘kleptokrat’ yang turut telah diperangkap oleh satu kuasa dunia yang bukan calang-calang: China.
Image result for hutang negara terkini
4. Benar, Najib masih perlu dibicara dan dibuktikan sebagai seorang Kleptokrat – iaitu seorang pemimpin yang merompak harta negara dan menjadikannya sebagai harta peribadi – namun beliau tidak keseorangan dan beliau bukanlah perancang utama kesemua transaksi 1MDB yang melarikan wang rakyat Malaysia ke seluruh dunia. Individu yang bertanggungjawab ialah Low Taek Jho atau dikenali sebagai Jho Low.

5. Benar, sifat tamak berkemungkinan besar telah mendorong tindakan kleptokrasi Najib. Namun apa yang lebih dahsyat lagi ialah akibat berantai daripada kleptokrasi Najib tersebut yang mengundang tekanan DoJ Amerika dan seterusnya ‘penggadaian’ sebegitu banyak kepentingan negara ke tangan China.
Image result for hutang negara
6. Bagaimana China memerangkap Najib Razak melalui Jho Low? Apakah kaitan antara Jho Low dan 1MDB? Apakah hubungkait antara Jho Low dengan China?

7. Rakyat Malaysia perlu mengetahui bahawa Jho Low bukan sehari dua mengenali Najib Razak, sebaliknya sudah bertahun-tahun – melalui persahabatan Jho Low dan anak tiri Najib iaitu Riza Aziz (anak Datin Seri Rosmah Mansor). Mereka mengenali antara satu sama lain ketika sama-sama menuntut di luar negara.

8. Bukan kebetulan bahawa Jho Low memainkan peranan penting dalam penubuhan syarikat asal 1MDB pada 2009 – iaitu syarikat pelaburan strategik kerajaan Negeri BN Terengganu ketika itu, Terengganu Investment Authority (TIA). TIA ditubuhkan sejurus selepas Najib Razak dilantik menjadi Menteri Kewangan di penghujung era Tun Abdullah Badawi.
Image result for riza aziz
9. Apabila Najib Razak naik ke posisi Perdana Menteri, TIA yang tidak lagi mendapat komitmen kerajaan BN Terengganu telah dijadikan sebagai syarikat milik kerajaan persekutuan dan dinamakan sebagai 1Malaysian Development Berhad (1MDB). Meskipun Jho Low tidak lagi memegang posisi rasmi dalam 1MDB yang baharu, namun beliau terbukti memainkan peranan besar di balik tabir.

10. Bermodalkan hanya RM1 juta dan jaminan kerajaan, 1MDB telah ‘berjaya’ menghimpunkan sebegitu banyak aset dan hutang dalam masa yang sama. Aset 1MDB kebanyakannya dalam lapangan tenaga seperti telaga minyak serta loji penjana kuasa dan hartanah. Kebanyakan pemerolehan aset ini boleh dikenalpasti sebagai berhubungkait dengan Jho Low di mana bukti jelas menunjukkan hubungan rapat beliau dengan Najib Razak dan juga usahawan Arab, disamping Putera Arab Saudi yang bernama Putera Turki. Gambar percutian Najib sekeluarga bersama Jho Low, usahawan Arab, dan Putera Arab di atas kapal mewah tersebar luas.
Image result for kapal mewah najib
11. Kontroversi besar mulai timbul apabila beberapa siri transaksi pembayaran 1MDB dilakukan ke beberapa akaun yang meragukan – disokong pula fakta pembelian dan pelaburan aset besar-besaran yang dilakukan oleh Jho Low di luar negara. Akibatnya, kerajaan Malaysia (baca: Rakyat Malaysia) yang menjadi penjamin terpaksa membayar hutang dan faedah (riba) 1MDB kepada syarikat gergasi seperti IPIC (UAE) yang membeli bon pinjaman 1MDB sedangkan pembayaran yang didakwa telah dilakukan 1MDB entah ke mana. Bahkan Audit kewangan 1MDB tidak dilaporkan kepada umum untuk tempoh beberapa tahun.

12. Maka Tahulah rakyat Malaysia bahawa perbelanjaan luar biasa mewah Jho Low di luar negara seperti berparti bersama Paris Hilton, menghadiahkan barang kemas mewah kepada model Miranda Kerr, dan pembikinan filem separa lucah ‘Wolf of Wall Street’ oleh anak tiri Najib, Riza Aziz (rakan Jho Low sejak zaman belajar) adalah berpunca daripada wang 1MDB yang dimasukkan ke akaun yang meragukan tadi – istilah mudahnya ‘penggubahan wang haram’.

13. Jho Low jelas sekali merupakan suspek broker penting membantu Najib Razak melarikan wang 1MDB untuk dilaburkan di luar negara. Tidak terhenti setakat itu, tidak kurang daripada tujuh negara telah memulakan siasatan ke atas transaksi dan peredaran dana 1MDB ke seluruh dunia apabila DoJ Amerika bertindak pada 2016.
Image result for doj 1mdb
14. Perangkap China ke atas 1MDB dan Najib boleh dilihat dalam masa tempoh antara 2016 ke 2017 sebelum diakhiri PRU-14 2018. Tempoh kritikal ini menyaksikan kronologi berikut: pada Julai 2016 DoJ Amerika telah membuat siaran langsung pertuduhan ke atas 1MDB ke seluruh dunia. Tidak sampai empat bulan, Najib Razak telah ke China dan menandatangani empat belas MoU dengan China pada November 2016.

15. Nilai MoU yang melebihi RM140 bilion tersebut menimbulkan tanda tanya meluas kerana ia bukan sahaja melibatkan pengumuman mengejut projek Laluan Kereta Api Pantai Timur (ECRL), bahkan juga pembelian aset ketenteraan Littoral Mission Ship (LMS) dari China. Kos ECRL bukan sahaja terlampau tinggi, bahkan tidak pernah dibincangkan untuk tempoh bertahun-tahun lamanya sejak kali terakhir dijalankan kajian kebolehlaksanaan (feasibility study).
Image result for kapal mewah najib
16. Pembelian LMS dari China juga mengejutkan kerana ia adalah pembelian aset ketenteraan laut pertama Malaysia dengan China. Masa pembeliannya juga dipersoalkan secara meluas kerana kapal milik China diketahui ada menceroboh perairan Malaysia sejak 2013 dan 2014 lagi. Mengapa membeli aset tentera laut yang menceroboh perairan kita? Mengapa tidak membeli LMS dari negara lain yang tidak terlibat dengan pertikaian Laut China Selatan sahaja yang juga mampu membekalkannya?

17. Tidak cukup dengan sebegitu banyak MoU yang meragukan dengan China tersebut pada November 2016, Najib Razak turut menulis secara eksklusif di akhbar China sewaktu lawatan beliau tersebut. Mesej penting yang disampaikan Najib ialah: Malaysia menghormati China yang tidak campur tangan dalam hal ehwal dalaman negara kecil seperti Malaysia – tidak seperti kuasa ‘bekas penjajah’ yang mengamalkan dasar campur tangan. Jelas mesej beliau itu ditujukan kepada Amerika Syarikat yang memulakan siasatan ke atas kes 1MDB.

18. Namun begitu, China jelas sekali memperoleh laba paling besar dalam kemelut 1MDB ini. Bukan sahaja mereka mengambilalih Edra Energy milik 1MDB yang kini menaja pasukan bola sepak Melaka United, bahkan memperoleh tapak untuk mengatasi laluan Singapura melalui ECRL melalui jalan darat, dan kontrak membekalkan LMS kepada Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM). Paling membimbangkan tentulah rekod ‘perangkap hutang’ (soft loan) infrastruktur China di seluruh dunia.
Image result for doj 1mdb
19. Ulasan sarjana terkemuka Joseph Nye dan laporan majalah berpengaruh The Economist tentang ‘Sharp Power’ China perlu diperhatikan dalam merungkai pertalian Jho Low-China-1MDB. ‘Sharp Power’ atau ‘Kuasa Penembusan’ China merujuk pada kecenderungan China untuk mengambil kesempatan ke atas kelemahan tadbir urus sesebuah kerajaan asing dengan ‘menembusi’ dan memerangkap mereka melalui hutang dan projek infrastruktur berskala gergasi. Sama seperti mana dalam kes Sri Lanka, Maldives, dan Venezuela, Malaysia di bawah Najib Razak telah jatuh ke perangkap yang sama.

20. Sehingga ke hari ini, Jho Low masih bebas sedang Najib Razak telah disiasat. Bukan sedikit pihak yang menyatakan bahawa Jho Low kini bersembunyi di China (termasuklah akhbar The Australian). Malah sewaktu lawatan Najib ke China, beliau turut membawa bersama anak tiri beliau Riza Aziz yang merupakan sahabat rapat Jho Low. Tersenarainya nama Riza Aziz dalam jemputan kerajaan China mengukuhkan dakwaan hubungan Jho Low dengan China bukan sebarangan.
Image result for hutang negara
21. Kesimpulannya kerajaan Pakatan di bawah Tun Dr. Mahathir perlu mengambil tiga langkah segera berikut: pertama, kerajaan perlu segera menghubungi kerajaan China dalam mendapatkan maklumat tentang keberadaan Jho Low. Tanpa Jho Low, siasatan ke atas Najib Razak dan 1MDB tidak akan sempurna. Kedua, perancangan alternatif dan cadangan untuk kesinambungan projek infrastruktur gergasi yang dibiayai hutang China yang bakal disemak perlu diperhalusi. Ketiga, kerajaan perlu merundingkan hubungan Malaysia-China bagi menangani potensi ancaman ‘Kuasa Penembusan’ (Sharp Power) China kelak. Status China sebagai rakan dagang terbesar Malaysia yang juga merupakan kuasa dunia tidak sewajarnya memberi kebebasan kepada mereka untuk memaksa penerusan projek hutang gergasi yang ditinggalkan Najib dan dibroker oleh Jho Low.

Oleh: 
Abdul Muein Abadi
Pensyarah Program Sains Politik 
Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)


KENAPA KAMI TIDAK MEMILIH DATO' SERI NAJIB (DSN)

Kenapa perlu hormat dia? Ini bukan pasal hormat menghormati bai!

Dia pecat orang sesuka hati tanpa kira bulan puasa..dia pecat kesemua orang yang tegur dia termasuk menteri..hakim..peguam..SPRM dan polis. Dia gantikan dengan orang yang menyokong semua kesalahan yang dia dah buat.
Dia suruh bini Tun M (Tun Siti Hasmah) datang ke balai dan soal siasat berjam jam..dia pecat tukang masak Tun..dia tarik balik pengiring Tun..dia tarik balik semua bodyguard Tun..dia buang nama Tun dalam pengajaran sejarah di sekolah..dia gunakan murid2 sekolah untuk tunjuk sokongan pada dia..dia juga gunakan budak2 tahfiz pegang sepanduk I LOVE PM semasa bagi sedekah dan sumbangan..
Image result for pengiring Tun M ditarik
Dia telah haramkan gambar Tun diseluruh negara..dia padamkan gambar KLCC yang Tun bina..dia gajikan beribu orang supaya kutuk Tun dan pembangkang tiap2 hari dimedia sosial..dia tak gunakan duit dia untuk bayar gaji kesemua pejuang sibernya..dia buat majlis dan paksa artis sokong dia dan bukan Tun..

Dia tarik balik hak dan keistimewaan yang seorang Tun berhak dapat dan ini sudah pun termaktub tapi dia main langgar semuanya..dia buat polis macam anjing belaan..dia melanggar undang undang sesuka hati..dia hina keturunan Tun..dia hina keluarga Tun..dia jadikan Jamal dari bodoh sampai ke bangang hanya untuk memburukkan Tun..disemua majlis dia perli dan kutuk Tun..
Image result for buku sejarah padam Tun M
Dia berpantun pun dia kutuk Tun..dia hina rakyat yang tak undi dia..dia gunakan agama untuk meraih simpati ketika di Mekah..dia putar belit kisah nabi saw dan agamawan tak berani tegur..dia suruh profesor kangkung kutuk Tun dalam majlis..dia gunakan media untuk membutakan rakyat dan menipu tanpa batasan..dia boleh buat apa saja tanpa seorang pun membantah kecuali puak puak pembangkang dimedia sosial..

Dia arahkan polis kutip wanita sarat mengandung ditengah malam pasal kritik dia dalam fb..dia arahkan supaya mereka yang kritik dia disoal siasat dan dihukum serta merta seolah olah komen itu lebih berat dari kes bunuh..dia buat akta berita palsu untuk melindungi dia dengan denda setengah juta dan penjara 10 tahun...

Dia pegang telor hakim dimahkamah..dia buat mahkamah macam hak mak bapak dia..dia bersihkan diri dari semua tuduhan tanpa perlu ke mahkamah..dia buat cukai GST untuk bayar hutang 1MDB..dia bebankan rakyat sebab hutang itu akan habis dibayar pada tahun 2039..dia hapuskan subsidi minyak dan lain2 bantuan pada rakyat dengan alasan subsidi dan bantuan itu satu pembaziran..

Dia kenakan hukuman pada pelukis kartun yang sindir dia..dia nak penjarakan orang hanya kerana belon..saya ulangi..belon..dia suruh orang tua taubat sebab tua itu tandanya nak mampus..dia bercakap seperti dia takkan mati dan hidup beratus tahun seperti kura kura galapagos..ini bukan pasal dendam tapi KEADILAN..

Dia patut tahu ada rakyatnya dipenjara bertahun dan berbulan kerana sardin dan nutella..dia penjarakan Anwar bertahun tahun kerana fitnah liwat dan kalaulah kamu tahu berapa kali bulan puasa dan raya beliau tak bersama keluarganya..dia kutuk Tun bila Tun berdamai dengan Anwar..dia tak faham dah banyak musibat dia dah bawa pada negara..dia langsung tak faham kenapa kedua tokoh ini sanggup bermaafan demi masa depan negara..rakyat dan ekonomi..dia memang patut kalah di PRU14 sebab dia dah tak faham apa yang dia dah buat itu bala..

Dia ingat hutang negara yang banyak itu tidak melibatkan rakyat dan menaikkan kos sara hidup dan dia berhak menerima balasan diatas segalanya..dia telah melampaui batas dan mencabar kesabaran orang tua yang menjadikan dia PM bila mengatanya KEPALA BAPAK KAU STUPID..dia tak perlu sentap jika dia tak salah..dia kena faham apa yang polis buat dirumahnya adalah prosedur biasa..dia tak perlu dikasihani sebab sesusah susah dia pun..
Image result for kepala bapak kau najib
Dia ke hulu ke hilir naik Alphard Vellfire bukan Perodua Alza loan 9 tahun..dia ada lebih dari 1 rumah dan ada kondominum di Pavilion..dia ada 5 rumah kalau tak silap fakta..dia kena terima itu semua proses dalam siasatan..dia pun bodo melantun lantun bila simpan terlalu banyak harta karun kat dalam rumah dan dia ada 9 peti besi..saya ulangi..9 peti besi..

Dia juga menyimpan wang tunai 200 juta didalam rumahnya dan dia ada mesin kira duit tapi dia takde mesin cop duit..dia punya bini ada 284 kotak handbag dan ada handbag yang harganya boleh buat banglo 2 tingkat siap dengan kolam renang..dia punya anak ada wang tunai 537 ribu dalam rumahnya dan itu setengah juta ringgit malaysia..dia anak beranak simpan duit tunai dalam jumlah yang banyak dirumah dan bukan dalam bank untuk elak dikesan pihak berkuasa..
Image result for rampasan rumah najib
Dia punya harta yang cukup banyak dan jumlahnya tak masuk akal..dia tetap ada jasa pada negara semasa menjadi PM tapi malangnya jasa yang dia buat tak banyak sebab musibat yang dia buat lagi banyak..dia dah tinggalkan hutang yang dah mencecah 1 trillion sedangkan dizaman Tun M hutang negara kita tidak pernah melebihi 300 billion..dia dah gila sebenarnya.

Dia nak dimaafkan atau tidak itu terpulang pada individu..itu bukannya masalah saya..wahai ustaz fb..tolonglah jauhkan diri dari saya..block lah saya cepat cepat..saya tak kesah langsung jika di block oleh penunggang agama seperti kamu semua yang tiada gunanya langsung pada orang seperti saya.

LIKE bukan periuk nasi saya, sebab saya tak makan LIKE tapi saya makan nasi tau.. Periuk nasi saya kat luar sana...sana bukan kat dalam sini.


HISHAMUDDIN RAIS : "MERAKAM SEJARAH - FAKTOR MAHATHIR"

Image result for hishamuddin rais
Anak semua bangsa, bangsa semua agama, warga Malaysia telah berjaya menghumbankan United Malays National Organisation ke dalam tong sampah sejarah. Ini satu kemenangan. Justeru saya wajib menulis untuk merakamkan detik-detik kemenangan ini.

Parti United Malays National Organisation (UMNO) yang ditubuh pada 11 Mei 1946 dan didukung oleh Inggeris akhirnya telah dapat ditumpaskan dan dinyahkan dari kuasa oleh gerakan anak semua bangsa - bangsa semua agama.

Saya amat gembira apabila melihat Najib dan Rosmah tidak melarikan diri pada 12 Mei 2018. Pesawat jet peribadi yang dikatakan dihantar dari Jakarta telah dikepung oleh anak anak muda di lapangan terbang Subang.

Saya akan dituduh munafik jika saya tidak mengakui betapa gembiranya saya apabila melihat Razak Baginda, Arul Kanda, Habibul Rahman dan puluhan orang-orang jahat suku sakat Najib yang didakwa cuba menghilangkan diri, atau mula menenggelamkan diri dari diketahui orang ramai.

Saya amat amat gembira bila musuh saya dalam kesusahan. Saya gembira bila musuh saya dalam kesakitan. Saya gembira bila musuh saya masuk ke dalam penjara. Jangan salah baca, pilihan raya ialah perang tanpa senjata. Perang bersenjata berlaku apabila politik undi mengundi gagal.

Kegembiraan dari saya ini bukan dendam. Saya tidak memiliki sifat dendam. Gembira melihat Najib masuk penjara bukan bermakna berdendam.

Pada hemat saya hidup membawa dendam pasti satu hidup yang amat berat - mengheret dendam ke hulu ke hilir. Hishamuddin Rais tidak berdendam. Hishamuddin Rais hanya gembira apabila Najib dan Rosmah masuk penjara. Amin.

Para pembaca akan menipu diri sendiri apabila tidak mengakui bahawa kita semuanya bergembira apabila Najib dan Rosmah ditangkap, didakwa dan akhirnya masuk penjara.
Kegembiraan yang lahir ini adalah watak dan ciri-ciri gerakan politik. Di mana-mana pun dalam dunia ini apabila berlalu perubahan sosial ciri yang sama berlaku. Apabila yang zalim dijatuhkan, ppabila yang jahat dapat ditewaskan, apabila penyamun dapat ditangkap, maka kegembiraan adalah jawapannya.

Ketika Czar Nicholas dibunuh dalam Revolusi Bolshevik pada tahun 1917 warga kota Moscow gembira. Ketika kepala Louise ke14 dipenggal kepalanya di Paris pada 21 Januari 1793, ramai warga kota Paris menari, bertandak dan menyanyi mabuk gembira.

Saya amat yakin warga Indonesia pasti gembira melihat Suharto jatuh pada tahun 1998. Saya amat yakin warga Iran gembira apabila melihat Shah Reza Pahlavi melarikan diri dari Tehran pada 16 Januari 1979.

Di Tanah Melayu semenjak Inggeris mengangkat United Malays National Organisation, semenjak gerombolan Ketuanan Melayu ini mengambil alih kuasa dari British, Tanah Melayu telah dilanggar malapetaka.

Pada Rabu, 9 Mei 2018, malapetaka atau nakba dalam bahasa Arab telah dinyahkan. Menyahkan Najib dan Rosmah bermakna warga Malaysia telah berjaya menyahkan malapetaka yang selama 60 tahun ini telah menghempap berat kehidupan anak semua bangsa di Tanah Melayu.

09 MEI 2018 MALAPETAKA TERCABUT

Rabu 9 Mei 2018 malapetaka tercabut. Malaysia menjadi ringan. Udara menjadi nyaman. Hidup menjadi aman. Tanah Melayu membuka sejarah baru. Sabah dan Sarawak membuka sejarah baru. Maka kita - anak semua bangsa di Malaysia berhak untuk terus bergembira.

Saya sering menulis bahawa detik sejarah itu juga memiliki sejarah dan latar. Saya juga pernah menulis untuk menolak dan mengenepikan pandangan yang sering mengatakan bahawa sejarah ditulis oleh orang yang menang.

Untuk saya sejarah ditulis oleh orang yang rajin menulis. Jika kita malas menulis walaupun menang ia tidak memiliki makna.

Saya telah merakamkan semua babak babak sebelum PRU14. Menolak pelbagai bentuk pandangan bodoh yang tak masuk akal. Dan mengajukan garis dan taktik untuk membawa pencerahan.

Dua bulan sebelum PRU14 saya membuat ramalan kemenangan.

Dalam masa yang sama saya juga ada menulis beberapa pandangan yang pada hari ini dilihat salah, pandangan yang silap, pandangan yang terbukti melanggar apa yang berlaku ada 9 Mei.

Pada hemat saya ini lumrah. Kerana mustahil saya dapat melihat kesemua hasil politik masa depan dengan jelas dan tuntas.
Walau apa pun akhirnya kita semua dapat melihat Najib dan Rosmah terkurung dalam rumah sendiri. Yang ini telah saya nujumkan berbulan bulan lebih awal.

Dalam suasana kegembiraan, ketika melihat kembali apa yang pernah saya tulis – yang tepat dan yang salah. Maka ada beberapa perkara yang wajib saya tuntaskan. Perkara yang wajib saya rakamkan untuk rujukan sejarah, babak-babak yang wajib diumumkan secara hitam putih untuk bahan sejarah.

Seratus tahun dari hari ini jika ada anak pelajar yang menggali sejarah kejatuhan United Malays National Orgnisation pada Rabu 9 Mei 2018, maka apa yang saya tulis ini akan menjadi bahan.

PERTAMA: Kemenangan PRU14 oleh Pakatan Harapan pada Rabu 9 Mei 2018 adalah kerana faktor Mahathir. Dalam BI - The Mahathir factor.
Mahathir adalah penyebab utama yang telah berjaya - mengumpul semua tenaga anak semua bangsa - untuk mengalahkan gerombolan Najib dan konco-konconya.

Jika di zaman REFORMASI dahulu faktor Anwar Ibrahim menjadi juragan dan jurumudi. Anwar menjadi ikon yang berjaya mengumpul gerakan jalan raya untuk menjatuhkan Mahathir.

Dalam PRU14 juragan dan jurumudi ialah Mahathir.

The Mahathir factor ini memerlukan kajian yang lebih rapi. Kenapa dan mengapa anak semua bangsa mahu beralih memilih Pakatan apabila Mahathir meneraju pucuk pimpinan.

LANGKAH BUNUH DIRI

Kajian ini penting untuk kita sesama kita terus bergembira.

Tiga bulan sebelum hari mengundi kita terdengar bagaimana kemungkinan DAP disingkir dari pendaftaran. Jabatan Pendaftaran telah memberi pelbagai masalah kepada DAP. Kemudian kita dengar pula BERSATU menghadapi perkara yang sama.

Segala jentera kerajaan - SPR, SPRM, PDRM, Peguam Negara, Mahkamah dan, dan, dan…telah digunakan untuk memupuk kekuatan kuasa dirinya.

Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) juga tidak ada bezanya. Ketika ini Jabatan Pendaftaran menjadi aparacik setia yang memperkukuh kuasa Najib dan Rosmah. Secara bijak pendaftaran parti BERSATU dibatalkan.
Sekali imbas langkah ini dilihat bijak. Tetapi sebenarnya ini adalah langkah membunuh diri. Kerana jawapan dari Mahathir menggegarkan politik Malaysia.

Tup-tup, langkah paling radikal telah diambil oleh empat parti gabungan Pakatan. Semua bersetuju untuk menggunakan satu logo.

Inilah bukti faktor Mahathir yang mungkin ramai terlepas pandang. Tetapi inilah pencapaian politik paling unggul dalam sejarah 60 tahun politik Malaysia. Fakta ini ialah: Penggunaan satu logo.

Menggunakan satu logo ini - persetujuan menggunakan satu logo ini - hanya dapat dilakukan bawah kepimpinan Mahathir. Saya yakin Anwar Ibrahim pun tidak ada keupayaan untuk menuntaskan perkara ini. Satu logo ini adalah faktor Mahathir yang membawa pukulan maut kepada Najib dan Rosmah.

KEDUA: Mahathir Muhamad sebagai agen komunikasi yang cukup baik. Ucapan ceramah Mahathir tidak beretorik. Tidak menaikkan semangat untuk turun ke jalan raya. Dalam ceramah si Mahathir tidak pernah bercerita yang dia kenal dengan Putin atau kenal Tony Blair. Atau pernah ke Universiti Havard. Atau pernah membaca buku itu dan ini.

Malah ceramah Mahathir agak mendatar. Tetapi Mahathir telah berjaya menyampaikan maklumat dengan cemerlang kepada orang ramai.

Mahathir TIDAK menggunakan perkataan yang besar-besar, yang susah untuk disebut. Dan susah untuk dieja. Mahathir TIDAK menggunakan perkataan Inggeris atau Arab. Dalam ceramah Mahathir tidak berselindung dengan ayat Quran atau hadis nabi untuk memperkukuh hujah.

Perkataan curi, samun , tipu senang difahami maknanya oleh mak cik dan pak cik Felda. Disinilah kejayaan Mahathir menterjemahkan konsep politik yang kompleks dengan penerangan yang senang untuk difahami.

Kepada Mahathir Najib ialah pencuri. Perkataan pencuri ini difahami oleh mak cik Felda. Berbeza dengan menggunakan perkataan kleptokrasi. Satu habuk pun orang tak faham. Dalam ceramah Mahathir memilih pencuri, lanun atau penyangak untuk menerangkan siapa si Najib ini.

KETIGA: Perubahan sosial akan berlaku apabila elit politik, elit ekonomi dan jentera daulah mula pecah.

CUKONG LARI DARI NAJIB

Sama ada cukong yang bernama Robert Kuok memberi dana kepada pembangkang atau tidak satu persoalan lain. Apa yang tersirat dari berita Robert Kuok (bawah) ialah gambaran tentang elit ekonomi, para cukong telah mula melarikan diri dari Najib. Ini adalah faktor Mahathir.
Kesampaian Rafidah Aziz dan Rais Yatim masuk ke dalam saf Mahathir adalah salah satu tanda bahawa elit politik juga telah pecah. Apabila Rais dan Rafidah dibuang dari parti maka jelas elit politik sedang beramuk.

Kemudian saf Mahatir di masuki oleh Daim Zainudin dan Syed Hamid Albar. Semua ini adalah faktor Mahathir yang berjaya memecahkan elit politik

Kemudian Mahathir menulis surat surat terbuka kepada PDRM, tentera laut, darat dan udara. Hanya Mahathir yang memiliki wibawa sedemikian. Hanya Mahathir yang berupaya menulis surat ini.

Apabila Laksamana Angkatan Laut menjawab dan menerangkan kepada anak semua bangsa bahawa angkatan tentera laut tidak menyebelahi parti sesiapa pun. Jawapan ini tidak membolehkan Najib melakukan huru-hara untuk mempertahan kuasa. Satu cabang tentera telah enggan jadi alat Najib.

Sebelum Mahathir menulis surat, seorang pemimpin tentera darat didakwa menyatakan soldadu menyokong kerajaan. Ini bermakna tentera darat akan mempertahankan Najib.

Perbuatan bangang ini telah ditibai oleh rakyat kiri dan kanan. Jeneral kaki bodek Najib ini terduduk dan membuat kenyataan baru.

Semua ini petanda yang jentera kerajaan tidak lagi menyebelahi Najib. Hanya PDRM yang tidak bersuara. Hingga ke saat kemenangan tercapai maka barulah ketua PDRM menerima hakikat bahawa Pakatan Harapan ialah kerajaan baru.

Dalam kita merayakan kemenangan ini. Dalam kita bergembira. Maka jangan lupa kita wajib terus berwaspada. Orang-orang jahat wajib terus diburu, ditangkap dan dimasukkan ke dalam penjara.

Kalau di zaman kerajaan Melayu Melaka, orang jahat akan disula.

Saya tidak mencadangkan mereka disula kerana ini akan mengotorkan buluh.

Tetapi hakikatnya, meminta mereka disula ini tidak mungkin saya tulis satu bulan dahulu. Kini saya boleh menulis dengan hati terbuka kerana kemenangan yang telah dibawa oleh faktor Mahathir. END

NOTA:

HISHAMUDDIN RAIS seorang aktivis politik, penulis dan pengarah filem. Artikel ini pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi Malaysiakini.


Monday, 21 May 2018

10 SEJARAH MISTERI YANG DITEMUI TANPA SENGAJA. TUAH ATAU KEBETULAN YANG MENAKJUBKAN?

Ahli arkeologi hidup dengan mencari khazanah-khazanah dunia yang tertanam di dalam bumi. Penemuan rangka manusia, tapak-tapak pembinaan zaman purba dan sebagainya merupakan antara hasil kerja ahli arkeologi.

Namun, terdapat beberapa penemuan yang bukan dibuat oleh pakar tetapi oleh individu biasa tetapi penemuan berkenaan benar-benar mencatatkan sejarah yang berharga.

Lihat 10 penemuan khazanah yang tidak disengajakan ini tetapi cukup memberi kejutan kepada kita.

#1 SEORANG PELADANG MENJUMPAU 'GADING MAMMOTH (GAJAH PURBA)
Kredit: Daryl Marshke/University of Michigan
James Bristle dan peladang-peladang lain sedang membajak ladang kacang soya dan tiba-tiba menyedari ada sesuatu yang keras di bawah tanah. Setelah digali, mereka didapati telah menemui tengkorak bersama gading mammoth yang berusia hampir 15,000 tahun!

Insiden mengejutkan ini berlaku pada tahun 2015 di selatan Michigan sekali gus membuktikan kewujudan awal di Amerika pada ketika itu. Seorang pakar pengkajian mammoth iaitu Daniel Fisher daripada Universiti Michigan mengesahkan mammoth berkenaan telah dibunuh oleh manusia pada zaman tersebut.

#2 PENEMUAN HARTA KARUN CHILDERIC
Kredit: Wikipedia
Gambar di atas merupakan sebentuk cincin yang merupakan sebahagian daripada harta karun Childeric, Raja Merovingian. Ia merupakan cincin emas bersaiz 27mm (diameter) sekali gus membuktikan bahawa Childeric mempunyai jari yang besar dan gemuk.

Selain cincin tersebut, individu berkenaan turut menemui ratusan syiling emas, pedang yang diperbuat daripada emas dan batu delima, alat pengancing kuda, obor emas, kepala kerbau emas dan 300 ekor lebah emas!

#3 MANUSIA GRAUBALLE - MUMIA YANG UNIK
Kredit: Commons/Wikipedia
Beberapa orang pekerja sedang menggali tanah untuk dijadikan sebagai bahan api dan baja namun tiba-tiba telah menemui sesuatu yang aneh. Penemuan tersebut dikatakan sebagai Manusia Grauballe yang telah dimumiakan dengan rambut serta kuku yang masih elok walaupun setelah sekian lama berlalu.

Pada 1955, mayat ini telah dipindahkan ke Muzium Moesgaard berdekatan Aarhus sebagai pameran umum. Malah, mayat yang dimumiakan ini masih mempunyai jari dan membolehkan para saintis mengambil cap jarinya.

#4 ADAKAH HOBBIT BENAR² WUJUD?
Kredit: © Depositphotos   © Wikipedia
Sekumpulan ahli arkeologi dari Australia dan Indonesia telah menjalankan satu penyelidikan untuk membuktikan penghijrahan manusia dari Asia ke Australia. Namun sebaliknya, mereka telah menemui rangka tulang lengkap hominin.

Adakah hobbit merupakan asal-usul kepada pembentukan manusia moden? Atau mereka adalah spesies manusia yang berbeza? Misteri ini masih kekal misteri dan belum memperoleh jawapan yang tepat.

Di samping itu, rangka seorang wanita di dalam gua Liang Bua, Indonesia telah ditemui pada tahun 2003 yang menunjukkan wanita tersebut bukan sahaja bertubuh kecil tetapi saiz otaknya juga amat kecil berbanding manusia biasa.

#5 VILLA PALATIAL ROMAN
Kredit: Wikipedia
Seorang pereka permaidani British iaitu Luke Irwin mendapat tuah apabila menemui vila istana Roman di belakang rumahnya. Semasa proses penggalian, satu lapisan keras mozek berukuran 18 inci telah ditemui yang membuktikan bahawa kaum Rom pernah mendominasi sejarah British suatu ketika dahulu.

#6 BANDAR BAWAH TANAH DERINKUYU
Kredit: Wikipedia
Pada tahun 1963, seorang lelaki telah menjumpai struktur dinding misteri yang tersembunyi di belakang salah satu bilik rumahnya. Pakar-pakar arkeologi dipanggil untuk menjalankan kajian mengenai penemuan tersebut dan mendapati ianya adalah sebuah lorong bawah tanah yang digunakan pada zaman dahulu!

Bandar bawah tanah berkenaan dipercayai dibina semasa era Byzantine bagi melindungi rakyat semasa perang Arab-Byzantine. Seramai 20,000 manusia menggunakan lorong ini sebagai perlindungan dan untuk membekalkan makanan.

Bandar yang terletak di Turki ini telah dibuka kepada umum sejak 1969.

#7 LUKISAN GUA LASCAUX
Kredit: Ouest France
Seorang remaja 18 tahun bernama Marcel Ravidat tidak sengaja menemui lukisan mengagumkan tersebut di Lascaux. Dia kemudian dengan terujanya menunjukkan beberapa gambar dinding gua yang dipenuhi dengan lukisan haiwan kepada rakan-rakannya.

Tidak lama kemudian, Marcel mendapat pengiktirafan di atas penemuan tersebut.

Gua ini telah dibuka kepada umum pada 14 Julai 1948 namun disebabkan oleh pencemaran udara, habuk dan pendedahan karbon dioksida yang tinggi, lukisan-lukisan berkenaan mulai terhakis. Hal ini menyebabkan kawasan berkenaan ditutup bagi tujuan pemeliharaan.

#8 BATU BERSURAT JEHOASH
Kredit: Alchetron
Ketika awal penemuan batu bersurat ini di kawasan perkuburan Islam berdekatan Jerusalem, pelbagai kontroversi telah dicetuskan. Tulisan berkenaan telah ditafsirkan dan ianya mengandungi mesej yang menerangkan mengenai proses pembaikpulih sebuah kuil di Jerusalem oleh Jehoash.

Bahagian Bahan Antik Israel dikatakan ragu-ragu dengan keaslian penemuan batu surat tersebut.

#9 PENEMUAN RANGKA TULANG OTZI - MANUSIA AIS
Kredit: Insider
Dua pelancong Jerman sedang mendaki gunung dan menemui mumia manusia yang tertua di Eropah!

Pada awalnya mereka menyangka bahawa mereka menemui mayat pendaki gunung yang lain dan langsung tidak tahu ia adalah mumia.

Mumia ini telah ditemui pada September 1991 di pergunungan Ă–tztal sekali gus membuatkan mumia tersebut digelar sebagai Otzi.

Namun, beberapa kisah menarik melibatkan Otzi adalah seperti sesiapa yang terlibat dalam penemuan Otzi meninggal dunia kerana termakan sumpahan yang dikenakan ke atas Otzi.

#10 KERETA KUDA DAN RANGKA KUDA DALAM MAKAM DINASTI ZHOU
Kredit: ZHANG XIAOLI, XINHUA/FAME/BARCROFT/National Geographic
Ahli saintis dan pakar arkeologi percaya rangka kuda bersama kereta kuda ini adalah milik kepada keluarga bangsawan. Proses penggalian dijalankan di bahagian tengah China, bandar Xinzheng di mana terdapat lebih daripada 100 rangka tulang kuda dipercayai berusia 2,400 tahun telah ditemui.

Kereta kuda tersebut mempunyai ukuran 2.4 meter panjang dan 1.7 meter lebar dengan hiasan gangsa serta tulang.

Rujukan: Era Baru


APAKAH ITU COMANGO?

Tak kira kau apa pegangan parti kau, selagi kau bernama Islam, maju kau sini. Rapat sikit. Rashid ada benda penting nak bagitau ni.

Kau pernah dengar COMANGO tak? 
Pernah? Tak pernah?

Jawapan kau pernah atau tak pernah tu Rashid taknak amik tahu pun sebenarnya. Sorry sangat tau. Sebabnya apa pun jawapan kau, Rashid tetap akan cerita jugak.

Comango ni ditubuhkan pada tahun 2008. Maksud Comango ni adalah Coalition Malaysian NGO. Ada lebih kurang 52 NGO bersatu di bawah nama Comango ni. Antaranya adalah Sister In Islam, Persatuan Guru Tadika, Pertubuhan Pertolongan Wanita dan lain-lain. Comango diuruskan oleh dua NGO besar di dalamnya iaitu EMPOWER (Persatuan Kesedaran Komuniti Selangor) dan SUARAM (Suara Rakyat Malaysia.

Okey, apa motif penubuhan Comango ni tuan-tuan?

Comango ditubuhkan untuk menyuarakan hasrat dan tuntutan mereka. Antara tuntutan utama mereka adalah:-

1) Malaysia digesa untuk menandatangani International Covenant on Civil & Political Rights (ICCPR). Dalam Artikel 18 ICCPR mengandungi the rights of religious freedom (kebebasan beragama). Kebebasan untuk memilih agama atau kepercayaan termasuk hak seseorang untuk menukar agama yang dianuti.

2) Malaysia digesa untuk menandatangani International Covenant on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (ICERD). Implikasi perkara ini akan mengheret kepada isu perkauman dan mencabar status quo yang melibatkan kedudukan orang Melayu dan Islam di Malaysia sepertimana yang terdapat dalam Perlembagaan Malaysia dan semangat kontrak sosial.

3) Malaysia digesa untuk mengiktiraf hak-hak Sexual Orientation and Gender Identity (SOGI) terutamanya hak-hak lesbian, gay, biseksual, transgender (LGBT). Tuntutan ini turut merangkumi kepada amalan kebebasan orientasi seksual songsang dengan hukum alam termasuk memberi kebenaran untuk mengiktiraf perkahwinan sesama jenis.[9]

Nak tahu tuntutan lain sila la google. Kalau orang betul nak tahu Rashid trigger sikit dia terus pegi cari. Kalau yang jenis memang takkan amik peduli ni tulis semua pun bukan nak baca, siap buat lawak bodoh lagi suruh lukis. Hmm

Okey okey, walaupun ada yang menuntut, mujurlah ada juga yang membantah. Bantahan datang dari gerakan Muslim lain yang kukuh berdiri mempertahan dan melawan. Siapa mereka? Mereka adalah Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA). Pada Februari tahun 2014, Tuntutan Comango telah difatwakan haram oleh Majlis Fatwa Malaysia. Syabas ISMA! Walaupun ramai Muslim Malaysia yang hentam gerakan ISMA ni, ISMA tetap steady buat job.

Nama Comango telah tidak begitu kedengaran. Namun akhir-akhir ni makin kerap pulak dengar. Bulan Sept 2017, Comango's Demand sekali lagi kedengaran. Kali ini mereka datang 'sekapal' dengan tokoh-tokoh politik. Himpunan 'Tolak Politik Toksik' ini dihadiri oleh wakil dari parti Amanah, PPBM, PKR dan DAP. Turut serta dalam himpunan adalah Wanita IKRAM dan Helwa ABIM. Walaubagaimanapun kebanyakan mereka menafikan turut menyokong Comango, cuma kebetulan terhimpun dalam satu demonstrasi yang sama. Yela, walaupun dah angkat bunting Comango's Demand dan bergambar sakan, Rashid tetap akan anggap kalian tak sama fikrah. Mungkin betul tak sama ideologi, tapi Rashid sedikit gusar melihat hubungan kalian yang LUNAK.

Tujuan Rashid post isu Comango ni bukan apa, sebab risau ada yang masih tak tahu apa tuntutan mereka ni dan menyokong membuta tuli. Rashid tahu ramai je Muslim yang sokong Comango's Demand ni. Tapi tu la, Majlis Fatwa Kebangsaan dah fatwa haram, kau yang sokong tu dalam rumah masing-masing ada majlis fatwa sendiri ke macam mana?

Rashid menjangkakan isu Comango ni akan diperkatakan semula. Yela, suasana politik dan sistem pemerintahan sekarang dah tak macam dulu. Kedudukan kerusi parlimen yang kerajaan pun sedih jugak, kerusi ahli parlimen Muslim ada 41 orang je dari 112 kerusi. Sapa je la yang berani nak melawan benda-benda macam ni. Bab ekonomi semua terer, tapi bila sampai bab agama, kebanyakkannya tunduk diam menyepi. Sebelum ni yang selalu bangun bantah pun selalunya puak-puak yang korang gelar lebai ni je la, diorang je yang steady membantah. Antara yang lantang di Parlimen adalah Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi.

Ni sehari dua ni dengar ada petisyen besar-besaran dibuat untuk halang Dr Maszlee jadi menteri pendidikan, alasannya dia terlalu Islamik. Kau tahu kan sapa yang paling lantang cakap pasal bantahan ni?

Jadi, silakan share benda ni. Rashid tak ajak kau lawan kerajaan pun. Ye ye tahu kau sayang kerajaan. Rashid pun sayang jugak. Tapi Rashid lebih sayangkan agama Rashid. Cuma nak suruh kau aware dengan kemaraan puak Comango ni. Jangan la asyik nak fikir pasal GST, harga minyak dah turun ke belum, BRIM diteruskan ke tak. Ni hal agama kau ni pikir sikit. Silap-silap karang anak kau sendiri pun bebas nak pilih agama apa dia suka. Dah la bebas pilih agama, lepas tu masa lahir hari tu jantan, dah besar sikit jadi perempuan pulak. Dan kau dah takde hak nak halang dah. Kau halang? Anak kau report polis, kena dakwa kau.

Jadi sebelum benda jadi, amat tak bertanggungjawablah kiranya kau berdiam diri dan tak ambil tahu langsung ancaman benda ni. Tak mustahil nanti akan sampai bala yang besar nanti.

Rujukan: