Friday, 21 April 2017

APAM JOHOL KUIH TRADISI TERKENAL DI NEGERI SEMBILAN

Apam merupakan sejenis kuih gebu yang biasanya diperbuat daripada tepung beras dan dicampur ragi, santan serta gula, memang kuih yang digemari ramai. Antara yang popular ialah Apam putih, Apam Berkuah, Apam Pelangi, Apam Malaysia dan Apam Polkadot. Tetapi Negeri Sembilan khususnya di Johol, sejenis apam yang dinamakan Apam Johol, turut menjadi kegemaran ramai kerana keunikannya dan cara tradisional untuk proses penyediaannya.
Apam Johol Kuih Tradisi Terkenal Di Negeri Sembilan
Apam Johol dahulunya dikenali sebagai Apam Daun Rambai, kerana proses pembuatannya menggunakan daun pokok itu. Ia dikatakan berasal dari Johol kerana terdapat banyak pengusaha dan pembuat makanan itu tinggal di kawasan ini.

Pada mulanya kuih ini selalu dihidangkan pada majlis jamuan sekitar kawasan Johol dan daerah Kuala Pilah sahaja. Tetapi setelah ada pihak yang ingin mengadakan majlis atau keraian, kuih apam akan ditempah dari beberapa orang pengusahanya (pembuat kuih) di Johol.
Apam Johol Kuih Tradisi Terkenal Di Negeri Sembilan
Keenakan apam Johol juga pernah mendapat perhatian oleh anggota Dewan Undangan Negeri Johol, Allahyarham Datuk Roslan Md Yusof semasa beliau dihidangkan dengan kuih tradisi tersebut. Beliau telah mempopularkan kuih tradisi itu dengan memperkenalkannya semasa ucapan penangguhan pada persidangan Dewan Undangan Negeri Sembilan tahun 2005 ketika menyentuh perkara berkaitan pelancongan dan makanan tradisional Negeri Sembilan.
Apam Johol Kuih Tradisi Terkenal Di Negeri Sembilan

Apam Johol Kuih Tradisi Terkenal Di Negeri Sembilan

Apam Johol Kuih Tradisi Terkenal Di Negeri Sembilan
Dalam ucapan itu, beliau telah menerangkan ciri-ciri tradisional yang perlu ada pada kuih apam itu dan menggelarkannya dengan nama apam Johol. Sejak daripada itu, dikatakan kuih ini mula mendapat tempat malah di luar pasaran Johol dan sehingga sekarang ia lebih dikenali dengan Apam Johol berbanding Apam Daun Rambai.

Ciri-ciri tradisi yang terdapat pada Apam Johol atau Apam Daun Rambai ini ialah pembungkusannya menggunakan daun rambai, warnanya coklat muda, tepung yang digunakan tepung gandum dan gulanya pula gula merah atau gula Melaka. Ia juga perlu diadun dengan teliti supaya mampu mengeluarkan aromanya tersendiri apatah lagi ia dibungkus dengan daun rambai. Apam yang dihasilkan juga tidak terlalu manis, tidak melekit dan dibuat pejal serta mampu tahan lama sekurang-kurangnya tiga hari.
Apam Johol Kuih Tradisi Terkenal Di Negeri Sembilan
Selain itu, kalau diperhatikan apam ini juga mempunyai sedikit rekahan di bahagian atas dan sangat enak sekiranya dimakan bersama kuah sambal, rendang, bubur kacang, kuah daging dan kuah durian.



No comments:

Post a Comment